Arjen kiertotalousJakamistalousVinkit vuokraukseen

Maailman ylikulutuspäivä 1.8.2024


  • Linkki kopioitu leikepöydälle

"Luonnonvarojen ylikulutus on ilmastokriisin ja luontokadon juurisyy. Kulutamme luontoa huomattavasti nopeammin kuin se kykenee uusiutumaan. Voimme kuitenkin muuttaa kulutustamme niin, ettei se uhkaa jälkipolvien mahdollisuutta hyvään elämään."  - WWF, 2024

1.8.2024 vietetään maailman ylikulutuspäivää. Olemme siis kuluttaneet luonnonvaroja sen verran, kun niitä olisi käytettäväksi koko vuodelle. Loppuvuoden elämme velaksi tulevilta polvilta. Pysäyttävää on se, että Suomen osalta ylikulutuspäivä meni jo huhtikuussa.

Tähän ongelmaan Circutus on yksi osa ratkaisua. Haluamme turvata luonnonvarojen kestävän käytön ja puhtaan luonnon tulevillekin polville ja se vaatii meiltä muutosta ajattelussa ja kuluttamisessa. Miten se sitten tapahtuu? Meidän mielestämme käyttämällä tehokkaammin niitä tavaroita, jotka on jo valmistettu.

Circutuksen vertaisvuokraamo yhdistää henkilöt, joille on kertynyt tavaroita varastoihin toisiin henkilöihin, joilla on tarve samaisille tavaroille tilapäisesti.

Kiertotalous
Circutus on vertaisvuokraamo netissä. Se yhdistää henkilöt, joille on kertynyt tavaroita varastoihin toisiin henkilöihin, joilla on tarve samaisille tavaroille tilapäisesti.

Käytännön esimerkki: Virtasen perhe on lähdössä syyslomareissulle lappiin ja auto tulee ääriään myöden täyteen petivaatteista, vaellusvälineistä ja vaihtovaatteista. Mukaan haluttaisiin myös maastopyörät. Tarvitaan siis taakkateline auton katolle ja sinne pyöräteline ja ehkä myös suksiboksi, jonne voisi pakata laukkuja ja näin tuoda vähän enemmän matkustusmukavuutta takapenkkiläisille.  

Vaihtoehtona, johon olemme vuosien mittaan tottuneita, on suunnata kauppaan, josta välineet saisi helposti muutamalla sadalla eurolla. Tämän perheen aikuiset ajattelevat kuitenkin muutaman askeleen eteenpäin -  Missä nämä jykevät kalusteet säilytetään reissun jälkeen? Koska tarvitsemme niitä seuraavan kerran?

Mitä tarvitset unelmiesi toteuttamiseen?
Circutus on vertaisvuokraamo netissä.

Sen sijaan, että Virtaset ostavat välineet, he päättävät vuokrata ne henkilöltä, jolla ne jo on varastossa. Näin säästetään vähän rahaa, mutta ennen kaikkea luonnonvaroja, kun annetaan lisää käyttökertoja jo valmistetuille tuotteille. Lisäksi säilytysongelma ratkeaa eikä tarvitse hankkia lisää varastotilaa.

Tämä on ihan konkreettinen esimerkki siitä, miten helppoa arjen kiertotalous on. Tavaraa tarvitsee valmistaa vähemmän, jos sitä käytettäisiin optimoidummin eikä kaikkien tarvitisi ostaa harvoin käytössä olevia tarvikkeita omaksi. Jos edes osaa maailman suksibokseista, juhlapuvuista, teltoista, työkaluista ja taakkatelineistä käytettäisiin kaksin- tai kolminkertainen määrä nykyisestään, olisimme jo lähempänä kestävän kuluttamisen rajaa.

Emme tietenkään pelasta maailmaa yksin circuttamalla, mutta haluamme tarjota jokaiselle halukkaalle helpon tavan vähentää ja monipuolistaa omaa tapaansa kuluttaa. Ryhdy siis circuttajaksi ja ole mukana arjen kiertotaloudessa, osana ratkaisua ylikulutusongelmaan.

  • Linkki kopioitu leikepöydälle