SanastoArjen kiertotalousJakamistalous

Mitä tarkoittaa kiertotalous eli pieni sanasto circuttajalle


  • Linkki kopioitu leikepöydälle

Iso osa kuluttajista käyttää jo tottuneesti erilaisia alustoja käytettyjen tavaroiden ostamiseen ja myymiseen. Olemme ylittäneet sen ajatuksellisen kynnyksen, että hankkisimme tavaroita aina uutena. Tämä on hyvä trendi niin luonnonvarojen kuin oman talouden kannalta.

Käyttötavaroiden vuokraaminen on vielä hiukan harvinaisempaa, mutta ei sekään ihan tavatonta ole. Circutus on alusta, joka mahdollistaa vertaisvuokraamisen. Tässä tekstissä käydään läpi muutama termi, joka liittyy tällaiseen uudenlaiseen tapaan kuluttaa.


Alustatalous

Alustatalous tarkoittaa liiketoimintamallia, jossa palvelut ja tuotteet tarjotaan alustoilla, kuten internetissä olevilla kauppapaikoilla. Alustataloudessa yritykset käyttävät digitaalisia alustoja tarjotakseen palveluitaan ja tuotteitaan kuluttajille. Esimerkkejä alustatalouden yrityksistä ovat Airbnb, Uber ja Amazon. Näissä yrityksissä alusta tarjoaa teknologian, jonka avulla kuluttajat ja tarjoajat voivat löytää toisensa ja tehdä kauppoja. Circutuksen tapauksessa alusta on verkkosivusto, jossa sekä vuokranantaja että vuokraaja voivat olla yhtä hyvin kuluttajia tai yrityksiä.

Jakamistalous

Jakamistalous tarkoittaa taloutta, jossa yksityiset ihmiset jakavat keskenään omaisuutta, resursseja ja palveluja. Tämä voi tapahtua erilaisten järjestelmien, kuten verkkosivustojen tai sovellusten, kautta. Esimerkkejä jakamistaloudesta ovat esimerkiksi Airbnb:n kaltaiset majoituspalvelut, Uber:n kaltaiset taksipalvelut tai Circutuksen kaltainen vertaisvuokrauspalvelu.

Kiertotalous

Kiertotalous on talouden malli, jossa raaka-aineet, energia ja tuotteet kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti. Se on tärkeä keino vähentää luonnonvarojen kulutusta ja kestävän kehityksen edistämistä. Kiertotaloudessa raaka-aineet ja tuotteet käytetään uudelleen niin monta kertaa kuin mahdollista, mikä vähentää tarvetta uusien raaka-aineiden hankkimiseen. Tämä voi vähentää ympäristövaikutuksia kuten ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen tuhlausta. Kiertotalous voi myös lisätä taloudellista tehokkuutta ja luoda uusia työpaikkoja.

Vertaisvuokraus

Vertaisvuokraus on tapa jakaa ja vuokrata omaisuutta tai taitoa toisille ihmisille ilman keskitettyä organisaatiota tai yritystä. Esimerkiksi asunnon, auton tai työkalun vuokraaminen suoraan omistajalta käyttäjälle on vertaisvuokrausta. Tämä voi tapahtua verkossa käyttäen erilaisia vertaisvuokraussovelluksia tai ilman niitä. Vertaisvuokraus voi tarjota uusia mahdollisuuksia omaisuuden tai taitojen jakamiseen ja vuokraamiseen sekä edistää resurssien tehokasta käyttöä.

Jäitkö vielä miettimään jonkun termin merkitystä? Ota yhteyttä some-kanavissamme tai laita sähköpostilla viestiä niin kerromme mielellämme lisää!

  • Linkki kopioitu leikepöydälle