Arjen kiertotalousJakamistalous

Konmaritus ja circutus yhteen soppii, molemmat mahtuu varastokoppiin


  • Linkki kopioitu leikepöydälle

KonMari on järjestämis- ja siivoustekniikka, joka perustuu japanilaisen Marie Kondon filosofiaan ”vähemmän on enemmän”. Konmarittaja poistaa turhat asiat, tavarat ja häiriöt elämästään ja keskittyy tärkeimpään. Circuttaminen on vaihtoehto konmarittamiselle, kun et halua luopua ihan kaikesta.

Konmarittamisen prosessi alkaa tavaroiden läpikäynnillä. Jokaisen esineen kohdalla mietitään, tuottaako tavara vielä iloa vai voisiko siitä luopua kokonaan. Ne esineet poistetaan, jotka eivät ole enää tarpeellisia tai joita ei käytetä. Filosofia voi yltää esineistä myös muihin elämässä oleviin asioihin ja häiriötekijöihin.

Joskus luopuminen kuitenkin tuntuu vaikealta. On tunnesiteitä, haikeutta, luopumisen vaikeutta. Eikä kaikesta tarvitse kokonaan luopua.

Circutus tarjoaa puolitien konmarittamisen ja hamstraamisen välille. Jakamistalous ja vertaisvuokraus ovat vaihtoehtoja, jotka perustuvat tavaroiden jakamiseen muiden kanssa. Ne voivat joskus olla parempia vaihtoehtoja kuin konmaritus, koska ne mahdollistavat:

  • Tavaroiden ja palveluiden käytön tehostamisen. Jakamistaloudessa tavarat ja palvelut käytetään tehokkaammin, kun niitä jaetaan useammille ihmisille. Tämä vähentää tarvetta omistaa kaikkea itse ja vähentää tarvetta hankkia uusia tavaroita. Sinun ei tarvitse kuitenkaan kokonaan luopua satunnaisesti käytössä olevista tavaroista.

  • Raha- ja aikasäästöjä. Vertaisvuokraus mahdollistaa esimerkiksi tiettyjen tavaroiden käytön vain tarpeen mukaan, esim. tarvitset vain satunnaisesti sahaa tai oksasilppuria taikka kerran käytettyä hääpukua. Näin säästät rahaa ja tilaa kotona.

  • Ympäristöystävällisyyttä. Jakamistaloudessa vähennetään tarvetta valmistaa ja hankkia uusia tavaroita, mikä vähentää ympäristökuormitusta. Hyvää tavaraa ei kuitenkaan tarvitse heittää kaatopaikalle.

Jakamistalous ja vertaisvuokraus ei kuitenkaan ole täydellinen ratkaisu kaikille tilanteille, ja konmaritus voi olla tarpeellista esimerkiksi silloin, kun kotona uhkaa loppua tila tai et yksinkertaisesti enää tarvitse jotain asioita.

  • Linkki kopioitu leikepöydälle